Get Adobe Flash player

Brescola rucola e granaChcielibyśmy opowiedzieć Wam historię włoskiej pizzy. Pizza narodziła się w Neapolu na początku XVIII wieku, kiedy namiastką Włoch było Królestwo Neapolu. Kto wybierze się do Neapolu znajdzie najstarszą otwartą do dzisiaj pizzerię L’ANTICA PIZZERIA PORT’ALBA, która działa od 1738 roku. Wtedy pizza była prosta i uboga w składniki. Był to cienki placek ciasta chlebowego. Najbardziej znane nazywały się „MASTUNICOLA” z bazylią, serem i pieprzem i „CECINIELLI” z kawałkami świeżej ryby.

Pizza zawsze była daniem ubogim, sprzedawanym na rogu ulicy. Pozostała do dzisiaj ekonomicznym daniem o wszelkich walorach pełnego posiłku.

Z czasem pizza zmieniła swój wygląd, stała się bardziej rozpowszechniona i znana. A wszystko za sprawą RAFFAELE ESPOSITO, który w 1843 roku przygotował na cześć Królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej (Margherita di Savoia) pizzę z pomidorami, mozzarellą i bazylią, aby przedstawić flagę nowo narodzonego państwa włoskiego.

4 lutego 2010 roku Wspólnota Europejska uznała oficjalnie pizzę neapolitańską jako Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność (STG - Specialita’ Tradizionale Garantita).

W naszym menu znajdziecie pizzę Margheritę bardzo zbliżoną do oryginalnego przepisu, ale nie znajdziecie pizzy neapolitańskiej. Aby jej skosztować trzeba pojechać do Neapolu….

 

Pizza białaPizze pieczone w formach różnią się od tradycyjnych. Jest w nich więcej ciasta i dlatego pieczone są w formie. Aby uzyskać produkt całkowicie wierny oryginalnemu przepisowi włoskiemu trzeba pozostawić ciasto w formie, aby rosło 24 godziny. Dzięki temu ciasto, choć wysokie na 2 cm, będzie lekkie i pulchne, pozwoli też na pełną degustację naturalnej oliwy z oliwek (olio extravergine d’oliva), która jest jednym z podstawowych składników tego rodzaju pizzy. Długi czas wyrastania ciasta powoduje, że drożdże całkowicie zakończyły proces fermentacji, co gwarantuje, że pizza ze wszystkimi naturalnymi składnikami będzie pyszna i lekkostrawna.

 

Dokładnie pizze tego typu, przygotowane według oryginalnych receptur, będziecie Państwo mogli skosztować u nas w lokalu. Zapraszamy serdecznie.